Algemene Hygiëne regels voor; Personeel, tijdelijk uitzendkrachten en vaste transporteurs

Werken bij Vandersterre betekent werken volgens strenge internationale voedselveiligheid normen. Hiermee zijn preventieve maatregelen beschreven waardoor we het risico op productbesmetting via personeel tot een minimum te beperken.

Lees dit regelement goed door voordat u de productie ruimte betreed en tekent u voor akkoord.

Algemene hygiëne regels die opgevolgd dienen te worden:

 1. Bij aankomst bij het pand betreed je met behulp van jouw badge het bedrijf.
 2. Berg je persoonlijke bezittingen (incl. sieraden, piercings of medicijnen) op in je kluisje en hang je jas op. Draag geen korte broek of rok met blote benen.
 3. Verruil je schoenen voor veiligheidsschoenen. Het is niet toegestaan om met werkschoenen die in de productieruimtes worden gedragen van en naar het werk te komen.
 4. Trek zo nodig thermo kleding / fleece vest aan.
 5. Draag jouw eigen aangemeten autoplastieken, oorkappen of de beschikbare (wegwerp) gehoorbescherming.
 6. Wanneer je last hebt van een besmettelijke ziekte of diarree, of met iemand in aanraking bent geweest die hieraan lijdt, meldt dit dan aan de direct leidinggevende. Uw begeleider zou U de toegang met de productie ruimten of werken met open product kunnen weigeren.
 7. Als U onlangs een land / continent hebt bezocht anders dan: Europa, Noord-Amerika, Canada, Australië of Nieuw-Zeeland, meldt dit dan aan de direct leidinggevende. Indien nodig (bij infectie symptomen) zullen voorzorgsmaatregelen worden getroffen zoals bv: een persoon wordt weerhouden met open kaas te werken of die ruimten te betreden. Indien nodig zal medisch advies van een expert worden ingewonnen.
 8. Houdt je aan de hygiëne richtlijnen die mogelijk door landelijke gezondheid instanties of door Vandersterre ingevoerde regels op dat moment gelden. ( denk bv aan de COVID -19 richtlijnen)
 9. Overmatig gebruik van aftershave of parfum is niet toegestaan.
 10. Roken is alleen buiten toegestaan. ( dit geldt ook voor een e-sigaret)
 11. In de productieruimten is eten en drinken verboden. Eten en drinken kan in de kantine worden genuttigd. (Vermijd het gebruik van noten en/of pindakaas.)
 12. Gebruik van koelkast en magnetron is toegankelijk maar laat geen voedselresten achter.
 13. Gooi je afval weg in de hiervoor bedoelde afvalcontainers.
 14. Medicijnen mogen niet in productieruimten worden meegenomen.
 15. Nagels moeten ongelakt, schoon en kort zijn, kunstnagels en nagelkunst is niet toegestaan. Voor kantoor personeel of bezoekers; dienen handen bedekt te worden met handschoenen.
 16. Verwijder zichtbare sierraden op onbedekte lichaamsdelen zoals oorbellen, piercings, horloges of soortgelijk draagbare apparaten, armbanden en ringen (een gladde trouwring of trouwarmband of medische waarschuwingssieraden zijn toegestaan). Tongpiercing valt onder bedekte piercing. Afplakken van zichtbare sierraden met blauwe pleisters is niet toegestaan. Extension van wimpers en wenkbrauwen zijn toegestaan
 17. Neem geen glas, messen of productvreemde voorwerpen mee de productieruimten in.
 18. Wonden dienen afgedekt te zijn door een blauwe pleister. Wissel deze na elke pauze.
 19. Raak open kaas alleen aan met schone handschoenen en wissel handschoenen als deze in contact zijn gekomen met de vloer of andere oppervlakten die een gevaar vormen voor de voedselveiligheid.
 20. Het eten van de kaas in de productieruimten is verboden. ( met uitzondering van inspecties met COKZ, beoordelen THT/ bewaarmonsters of als afwijkingen van het zuivel aan de orde is)
 21. Technische bezoekers: Gebruik alleen food grade smeermiddelen, die door Vandersterre worden aangeboden in de productie.
 22. Binnen de productie locatie zijn allergenen aanwezig waaronder; Melk, Mosterd, Walnoot, Selderij en Ei. Vermijd kruisbesmetting en volg de reinigingsinstructies nauwkeurig op.
 23. Chauffeurs, tijdelijke uitzendkrachten en bezoekers; meld u bij u begeleider en houd je aan de algemene hygiëne regels.

Met jouw badge kun je de productieruimten betreden. Houd je aan de volgende regels;

Hygiëne sluis:

 1. Tijdelijke bezoeker/ chauffeur; trek een blauwe wegwerpjas en rood haarnetje aan
 2. Personeel; Doe het blauwe haarnetje op je hoofd, over je oren, en stop al het haar eronder. Gebruik een baard/snor netje wanneer de haren langer zijn dan 1 cm.
 3. Trek over je kleding een witte food-jas aan (voor specifieke functies dient men een blauwe jas te dragen, zoals TD). Zorg dat de onderkleding zoals eventueel capuchon of sjaal goed onder de jas zit waarbij de mouwen van de jas naar beneden tot aan de polsen dienen te reiken en de knopen van jas tot en met het bovenste knoop gesloten worden.
 4. Was de handen en droog deze met papier of droger.
 5. Stap op de borstelmachine, plaats je handen gelijktijdig in desinfectie kamers, ga vervolgens over de borstels zodat beide schoenen in contact komen met de borstels.

Productieruimten:

 1. Raak geen open kaas aan zonder handschoenen (m.u.v. ontkorst afdeling).
 2. Hoest en nies niet boven open kaas; doe dit in binnenkant van de elleboog, snuit niet boven open kaas; gebruik bij voorkeur papieren zakdoekjes, gooi deze direct weg en was je handen.
 3. Deuren alleen openen bij betreden of verlaten van het pand, bij laden en lossen of in nood situaties.=

Verlaten van productieruimte:

 1. Ga via de borstelmachine terug naar de hygiënesluis.
 2. Hang de food-jas op aan de kapstok of bij definitief verlaten van het pand gooi hem weg in de wascontainer. Gooi je wegwerpjas, haarnetje , en baardnetje weg in de afvalbak.
 3. Verlaat de ruimte doormiddel je badge. ( meld je keuze kloktijd)
 4. Verwissel je veiligheidsschoenen voor je eigen schoenen, trek je fleecevest uit en neem deze niet mee naar huis ( alleen om te wassen)
 5. Verlaat het pand
Vandersterre