Angelika Niedenhoff, gerespecteerd kaas-sommelier en hoofd van de versafdeling Kaas/Vlees/Worst bij EDEKA Mohr in de Duitse stad Bonn, praat over de nieuwe JERSEY Gouda – een kaas gemaakt van natuurzuivere, Hollandse Jersey-melk.

Angelika Niedenhoff met een stuk Landana JERSEY Gouda MILD van Vandersterre

 Angelika, hoe lang werk je al in de levensmiddelen-/verswarensector en waar komt je voorliefde voor kaas vandaan?

Al sinds mijn studietijd werk ik op de kaasafdeling bij EDEKA – bijna 28 jaar dus. Het begon destijds als een bijbaantje in een kleine EDEKA van 450 vierkante meter. Maar ik merkte al snel dat er op de kaasafdeling veel te doen was en dat de benodigde kennis vaak ontbrak. En dus begon ik me steeds meer op kaas te richten, en mijn fascinatie en liefde voor dit product nam alleen maar toe. Eigenlijk wilde ik na mijn opleiding iets met dieren gaan doen. Ik had nooit gedacht dat ik kaas zo leuk en interessant zou vinden dat ik een totaal andere richting op zou gaan.

Waarom heb je ervoor gekozen om een opleiding tot kaas-sommelier te volgen en sinds wanneer ben jij kaas-sommelier?

Als je altijd en met veel plezier en liefde met kaas bezig bent, kom je op een gegeven moment de term ‘Gedipl. kaas-sommelier’ tegen. Ik wist het meteen: dat is mijn doel en in februari 2015 was het zover. Deze opleiding is een absolute ‘must’ voor elke kaasliefhebber: er gaat een wereld voor je open!

En wat maakt Landana JERSEY Gouda volgens jou zo bijzonder?

Je kunt hem met een goed geweten verkopen – het is gewoon leuk om deze lekkere en betere Goudse kaas te verkopen, want hij is goed voor mens en dier. Daarnaast heeft hij een bijzondere, romige smaak omdat de melk afkomstig is van heel speciale koeien. Het idee is eigenlijk simpel: een andere koe, een ander vetpercentage, een zuivere, niet gestandaardiseerde volle melk en minder zout. Bovendien bevat de Jersey Gouda geen kunstmatige toevoegingen. De Landana JERSEY Gouda smelt in je mond – en dat is echt genieten!

Wat is volgens jou de doelgroep, de mensen die de Landana Jersey Gouda het meest kopen?

Iedereen, van klein tot groot. Eigenlijk kun je Landana Jersey Gouda verkopen aan iedereen die graag geniet van een lekker stuk kaas. En dan met name klanten die duurzaamheid belangrijk vinden. De Jersey-koe heeft namelijk maar een heel kleine ecologische voetafdruk. Ook kinderen zijn gek op de Jersey Gouda, vanwege de romige en milde smaak. En natuurlijk ook vegetariërs, omdat er geen dierlijk stremsel wordt gebruikt.

Waar op de afdeling kan de Landana Jersey Gouda het best gepresenteerd worden?

We presenteren deze kaas op een goed zichtbare plaats in de wandschappen achter de balie, en vóór de balie in ons zelfbedieningsrek – voor klanten die haast hebben. Door het mooie presentatiemateriaal van Vandersterre valt hij echt op en kun je hem dus overal neerleggen.

Denk je dat het succes van Landana JERSEY Gouda een tijdelijke trend is, of zou hij wel eens kunnen uitgroeien tot een nieuwe productcategorie in het gesneden-kaasassortiment?

Hoewel Landana JERSEY Gouda heel goed aansluit bij de toenemende vraag naar bewuste, duurzame en verantwoordelijke voeding, denk en verwacht ik dat hij een nieuw segment zal gaan vormen binnen het klassieke Gouda-assortiment. Omdat de klassieke jonge Goudse kaas vaak wordt ‘uitgemolken’ voor aanbiedingen of kortingsacties, bewijst de Landana JERSEY Gouda met zijn duidelijke voordelen en kwaliteiten dat een eerlijke Goudse kaas met een goede prijs heel goed verkoopt. En omdat zo veel mensen nu al zo gek zijn op Landana JERSEY Gouda, is het vast en zeker meer dan een trend! Je vergeet hem niet snel en hij zal waarschijnlijk binnenkort op heel veel boodschappenlijstjes staan.

Welke tips heb je voor afdelingen die Landana JERSEY Gouda net zo goed willen verkopen als jij en je team?

De belangrijkste regel: je moet op een geloofwaardige manier achter je product staan. En natuurlijk helpt een actieve verkoopstrategie met proeverijen en goede productkennis. Het is heel belangrijk om medewerkers goed op te leiden en je moet gebruikmaken van de voordelen die het schitterende presentatiemateriaal van Vandersterre met zich meebrengt. Met de decoratie van bijv. Jersey-koeien kunnen we Landana JERSEY Gouda een echt gezicht geven – ze zien er namelijk schitterend uit. En secundaire placeringen helpen natuurlijk ook. Maar het belangrijkste is dat je klanten laat merken hoe enthousiast je zelf bent, en dat je dit enthousiasme op hen over weet te brengen. Zo kun je ‘gewone’ Gouda-klanten heel eenvoudig overtuigen van de kwaliteit van Landana JERSEY Gouda.

Angelika, heel erg bedankt voor dit gesprek.

Lees meer over Landana Jersey Gouda

 

Vandersterre